Címke: természettudomány

Egy újabb külföldön világhírűvé váló magyar tudós és feltaláló – Szilárd Béla

Szilárd Leó atomtudós neve sokak számára ismerősen cseng, a vele rokonsági kapcsolatban nem álló, de szintén magyar származású tudósé, Szilárd Béla kémikusé (1884–1926) már kevésbé. Vélhetően azért, mert miután Szilárd Béla vegyész-gyógyszerészdoktori oklevelet szerzett 1905-ben, és már ezzel párhuzamosan a kor egyik izgalmas, új területével,

Pesti Hírlap, 1914

Amundsen, a felfedező

Roald Amundsen (1872–1928) norvég sarkkutatót, a Déli-sark felfedezőjét a háború sem tartotta vissza attól, hogy hosszabb expedíciókra induljon – vagy legalábbis tervbe vegye azokat. Mivel a tudós titkos vágya mindig is az Északi-sark meghódítása volt, többször is kísérletet tett erre.

Pesti Hírlap, 1914

Cserebogár, sárga cserebogár….

Ezúttal nem a jól ismert Petőfi-versről lesz szó, hanem egy ennél sokkal földhözragadtabb és kardinálisabb kérdésről, az 1917. májusi cserebogár-invázióról. A vészharangot a Pesti Hírlap kongatta meg, arról számolva be, hogy a népdalból is ismert rovar „az ország egyes részeiben nagymértékben lépett föl és kártékony munkáját megkezdte”.

Pesti Hírlap, 1914

Majmok bolygója

Az 1968-as Majmok bolygója nem az első mozi volt, amely legközelebbi rokonaink uralmáról szólt. Jóval korábban, 1933-ban indult el világot hódító (és rémítgető) útjára egy szörnyűséges szörny, King Kong, az első amerikai horrorfilm hőse – azóta a sokadik feldolgozásban ijesztget a vásznon.

Örök energia és örökös csalások

1916 áprilisában egy műszaki szenzáció járta híre be a magyar sajtót, miszerint sikerült megtalálni az elektromosság „perpetuum mobiléjét” – olyan szerkezetet, amely képes a környezetből, azaz a levegőből kinyerni az energiát.

Tengermély – tisztelettel

Igazi filmes szenzáció híre jutott el Budapestre egy német folyóirat közvetítésével 1916 elején. Maga a mozgófilm is gyerekcipőben járt, hiszen a némafilmek is csupán néhány évvel korábban váltak egész estéssé, egy-egy korszakalkotó film – mint D. W. Griffith alkotása,