Címke: alkohol

Jóléti zugpálinkafőző a MÁV-nál

Magyarország a (zug)pálinkafőzés földje – szinte magától értetődő, hogy a pálinkafőzés és -fogyasztás része a nemzeti identitásnak, így nem meglepő, hogy a pálinka azonnal felkerült a hungarikumok listájára is. Azon sem csodálkozhatunk, hogy a pálinkafőzés minden körülmények között folytatódott – még a Nagy Háború idején is.

Pálinkás jóreggelt!

A mezőgazdasági munkák főszezonjának közeledtével égető problémává vált az országban a pálinkakérdés. A különbözőképpen desztillált alkohol 60 százalékát az állam szabott áron felvásárolta, a maradékot az előállítók maximált áron, hektoliterenként 600 koronáért adhatták el.

Pesti Hírlap, 1914

Van-e nálatok alkohol?

Kérdezte Lovasi András lassan hat éve már. „A városban nálunk nincs sehol” – folytatódik a szöveg. Kivételt képez ez alól Tiszabogdány (ami köztudomásúlag nem város), ahol 1915 decemberében rejtélyes járvány tizedelte a lakosságot.

Pesti Hírlap, 1914

Szomjazó elődeink

„Az igazi nő fehér és kemény, sokáig megmarad / Az igazi nő olyan, mint a sörömön a hab” – hangzott (f)el a népszerű Valami Amerika című filmben évekkel ezelőtt. Nos, arra ma nem fogunk fényt deríteni, hogy milyen az igazi nő és arra sem, hogy milyen az igazi sör (gyanítható,