Az Est

Amerikai filmtröszt vagy filmvállalat

Címkék
film, USA

Apró hírként jelent meg Az Est 1916. április 23-i számában, hogy új filmtröszt szerveződik az Egyesült Államokban, amelyhez minden nagy amerikai filmvállalat csatlakozik. Az USA-ból Berlinen keresztül átvett információ szerint a szervezet fő oszlopai Charlie Chaplin és Mary Pickford lettek, akik ráadásul félmillió dolláros éves keresetre számíthattak.
Tegyük hozzá: a hír igaz volt – a jereváni rádió mintájára. Azaz „Nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.” Amit Charlie Chaplin és Mary Pickford (Pickford férjével, Douglas Fairbanks-szel karöltve) létrehozott, az a United Artists nevű filmvállalat volt – három évvel később, 1919-ben. A vállalkozásban szintén részt vett David Wark Griffith, aki 1915-ben az Egy nemzet születése című filmjével lényegében megváltoztatta azt, ahogy addig a rendezők a filmről gondolkodtak. Pickfordot – még 1908-ban – szintén Griffith fedezte fel, hogy aztán az 1910-es évek első, valódi sztárgázsiért játszó csillagává váljon. Chaplint pedig kevéssé kell bemutatni, hiszen 1914-re az Angliából érkező mutatványos fiatalember eljutott oda, hogy a Keystone stúdiónál – majd később az Essanay-nél, a Mutual Filmsnél – maga rendezhette meg a filmjeit. Saját filmes céget – Charles Chaplin Film Company néven – csak 1918-ban alapított, amely az United Artists létrejöttével sem szűnt meg.
Ám 1916-ban a beharangozott nagy amerikai filmes szervezet sem jött létre: azt, vagyis a Motion Picture Assocation of Americát (Amerikai Mozgókép Szövetséget) is csak a Nagy Háború után, 1922-ben alapították meg a legnagyobb filmgyártó cégek. 1916-ban még nem az „öt nagy” uralta az amerikai filmgyártást sem. Közülük még csak az 1912-ben alapított Universal és a Paramount elődje, a Famous Players működött. Az 1935-ben megalapított 20th Century Fox stúdió elődje, a Fox (Film Corporation) már létezett ugyan, de székhelye ekkor még New Jerseyben volt. A filmipar fővárosává Hollywood épp ebben az évtizedben vált, és a hollywoodi álomgyárak ekkor szorították héttérbe a némafilm első másfél évtizedét uraló nagy francia trösztöket, a Gaumont és a Pathé vállalatokat.
Chaplinék vállalkozása – az United Artists – nem verekedte be magát a Nagy Ötök 1930-as évekre kialakuló mezőnyébe, de évtizedekig állta a sarat, bár legnagyobb sikereit még a némafilm korában könyvelhette el, akkor, amikor az alapítók is pályájuk csúcsán jártak.

Felhasznált irodalom:
Nagy amerikai filmtröszt = Az Est, 1916. április 23.

Készítette: Takács Róbert

Nagy amerikai filmtröszt. Az Est, 1916. április 23.
Nagy amerikai filmtröszt.
Az Est, 1916. április 23.