Honlapajánló

Hozott szalonnával – az első világháború apróban

Címkék
honlap

“Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné.” (Örkény István)

Különleges nézőpontból, apróhirdetéseken keresztül tekintheti át a 20. század (és ezen belül az első világháború) történetét az, aki ellátogat a Hozott szalonnával nevet viselő honlapra. A honlap megálmodója, Gáti István rengeteg hirdetést, főleg apróhirdetést gyűjtött össze, melyeket kronologikus, azon belül pedig tematikus bontásban rendszerezett. Az évszámmal és a forrásként szolgáló újság megjelölésével ellátott képek nem a politikai eseményekbe, hanem az adott korban élt emberek hétköznapjaiba, az első világháború esetében a hátország mindennapjaiba engednek bepillantást.
A háború négy évéből 526 hirdetést találhatnak itt az érdeklődők, az alábbi kategóriákba rendezve: adásvétel, állás, egészség-szépségápolás, információ, ingatlan, jármű, kapcsolat, kultúra, ruha, szolgáltatás, tanulás, utazás, üzlet. Ezeket böngészve sok egyéb érdekesség mellett kiderül, mikor jöttek „kényszerű divatba” a fatalpú lábbelik, hogyan lovagolta meg a játékipar a háborút, milyen módon kerestek állást a hadirokkantak, mennyibe került a bámulatos hatású szanitéc tetűpor, mikor szaporodtak meg az amputáltak számára művégtagokat kínáló hirdetések.
Az egész 20. századi történelmet átfogó válogatás 2006-ban könyv formájában is megjelent: tökéletes ajándék és szórakoztató olvasnivaló mindazok számára, akik az elmúlt 100 év magyarországi történelmébe a hétköznapok optikáján át szeretnének betekintést nyerni, egy remek kultúrtörténeti áttekintést kapva arról, miként élték mindennapjaikat felmenőik.

Készítette: Prosinger Lívia