Népszava, 1914

Gyűjtögetés

Itt a nyár, sok finom gyümölccsel, cseresznyével, meggyel és barackkal, amelyekből a magon kívül mindent meg szoktunk enni. De a gyümölcsmagoknak tényleg veszendőbe kell menniük? Nem feltétlen! A háborús, takarékoskodó Németországban épp a magok összegyűjtésére indítottak mozgalmat 1916 nyarán.
Ez azonban nem a „barackmagkultusz” egyik állomása volt, azaz nem hittek abban a legendában, hogy a barackmag fontos vitamint tartalmaz és fogyasztása gyógyítja a rákot. Az első világháborús gyűjtés célja az volt a Népszava tudósítása szerint, hogy az egyébként veszendőbe menő gyümölcsmagokból „tekintélyes mennyiségű” olajat állítsanak elő.

Felhasznált irodalom:
Németországban gyűjtik a gyümölcsmagvakat = Népszava, 1916. június 14.

Készítette: Ignácz Károly


Népszava, 1916. július 6.

Németországban gyűjtik a gyümölcsmagvakat

Németországban mozgalmat indítottak a gyümölcsmagvak gyűjtésére, mert ez egyébként veszendőbe menő magvakból tekintélyes mennyiségű olajat lehet előállítani. Úton-útfélen gyűjtőszekrényeket helyeznek el, ahová a magvakat be kell dobálni majd és a fölhívás meg is nevezi azokat a gyümölcsöket, amelyeknek magva olajtartalmú. E gyümölcsök: cseresznye, őszi-, kajszibarack, szilva, meggy.