Pesti Napló

Elsüllyesztik a Titanic túlélőit megmentő Carpathia gőzöst

Rövid hírben, több más elsüllyesztett hajó (Westover, Baringa) említése mellett számolt be a Pesti Napló arról, hogy az U55-ös tengeralattjáró elsüllyesztette a Carpathia gőzöst 1918. július 17-én. A hírben egy szó sincs arról, hogy az a legendás hajó pusztult el, amely 1912-ben először sietett a Titanic segítségére, jóllehet nem ez a jármű volt a legközelebb a jéghegynek ütköző luxusjárathoz. Mire a Carpathia a kapcsolatfelvétel után 3,5 órával a helyszínre ért, a Titanic már elsüllyedt. (A Titanichoz közelebb járó Californian nem vette a süllyedő óceánjáró segélykérő jelzéseit.) A Titanicot üzemeltető cég éppen azzal a Cunard Line-nal próbált versengeni, amelyik a Carpathiát közlekedtette az Atlanti-óceánon. A Carpathiáról azt sem írta meg a Pesti Napló, hogy ezen a hajón szolgált hajóorvosként 1912-ben a pilismaróti születésű Lengyel Árpád, akinek döntő szerepe volt a Titanic 705 túlélőjének megmentésében. Lengyel Magyarországon mentőorvosként is dolgozott, ezért tapasztalata kulcsfontosságú volt, amikor a túlélők mentésénél dönteni kellett a kezelésükről. A Pesti Napló védelmére megemlítjük, hogy legalább a címben kiírta, a Carpathiát süllyesztették el, így a korabeli olvasók valószínűleg tudhatták, hogy a korlátlan tengeralattjáró-háború e dicstelen tette mit jelképezett ebben az időben – röviden úgy fogalmazhatnánk: a háború kegyetlenségét. A Carpathia három torpedólövést kapott, majd elsüllyedt. A rajta tartózkodók közül öten haltak meg az egyik torpedó becsapódásakor, a többiek mentőcsónakokban élték túl a tengeralattjáró-támadást.

Felhasznált irodalom:
A tengeri háború. A Carpathiát elsüllyesztették = Pesti Napló, 1918. július 21.
Szegő Iván Miklós: Mit írt a korabeli sajtó a Titanic katasztrófájáról? = Origo

Készítette: Szegő Iván Miklós

Pesti Napló, 1918. július 21.
A tengeri háború. A Carpathiát elsüllyesztették
Washington, július 20. A Cunard Line Carpathia nevű gőzösét július 17-én az Atlanti-óceánon megtorpedózták. Az életben maradottak holnap szállnak partra.

Washington, július 20. A Carpathia Ausztrália felé volt úton. Sem utasai nem voltak, sem rakománya. A gépházban a torpedó robbanásától öt ember meghalt. A személyzet többi ötven tagja mentőcsónakba szállt és két órával később már biztos helyen volt.
Washington, július 20. A hajózási hivatal közli, hogy a Westover nevű 5000 tonnás gőzöst július 11-én európai vízen megtorpedózták és elsüllyedt. A hajó személyzetéből 82 embert megmentettek, tízen, közülük három tiszt, eltűntek.
London, július 20. A Baringa nevű angol szállítóhajót, amely harcképtelen ausztráliaiakat vitt hazafelé, július 15-én megtorpedózták és elsüllyedt. Veszteség nem történt. Július 15-én torpedólövéssel elsüllyesztettek egy angol bárkát. A személyzet tagjai közül csak tizenkettőt sikerült megmenteni.