Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Arcképes cselédkönyvet! – A vagyonszerzés új útjai

Toldi Emma igen fifikás asszonyszemélynek számított 100 éve – bár, ha jobban belegondolunk, ma is kitűnő csaló lenne belőle, legalábbis színészi képességei meglennének hozzá. Történt ugyanis a háborús Budapesten, hogy Toldi Emma önmagát előkelő hölgynek álcázva délelőtt betért egy cselédközvetítőhöz, ahol rendszerint talált is megfelelő „lyányt”, kinek – néhány korona előleg után – cselédkönyvét elkérte. A frissen felfogadott alkalmazott azonban másnap hiába kereste a „nagyságát” a megadott címen, bottal üthette a nyomát. Hogy ebben mi volt a biznisz Toldi Emmának? Nos, ő délután már cselédnek öltözve, újonnan szerzett cselédkönyvével a zsebében szerződött le valódi urakhoz és úrhölgyekhez, kiket az első adandó alkalommal megfosztott otthon tartott vagyontárgyaiktól, majd a zsákmánnyal – feleslegessé vált cselédkönyvét hátrahagyva – távozott.
A felháborodott tulajdonosok természetesen azonnal eljárást indítottak a cselédkönyv valódi tulajdonosa ellen, aki, mondanunk sem kell, teljesen ártatlan volt a rablásban. Emma rendkívül kiváló szarka volt, néhány hét alatt több ezer korona készpénzt, fehér- és ágyneműt, ékszert és egyéb vagyontárgyat harácsolt össze, de végül a róla készült fénykép lebuktatta, hiszen a valódi cselédek felismerték az őket tőrbe csaló „munkaadójukat”.
Az eset azonban korántsem volt egyedi jelenség a fővárosban. Néhány nappal később már egész bűnszövetkezetet buktattak le: a társadalom peremén élő egykori cselédlányok – akiket kisebb-nagyobb tolvajlásért már korábban elítéltek – közös albérletet béreltek, innen indultak hamisított cselédkönyveikkel „rablókörútra”, többnyire szeretőik segítségével fosztva ki a legtöbbször egyedülálló áldozatot.
A történtek már a fővárosi közgyűlés elé is eljutottak, ahol interpellációban követelték a fényképes cselédkönyvek bevezetését „a cselédek és szeretőik apacsuralmának” megakadályozására.
A nők által elkövetett lopások azonban egészen más dologra is rávilágítottak: valósággal virágzott a női kriminalitás a városban, ami a férfikereső nélkül maradt háztartások ellátatlanságára is visszavezethető.

Felhasznált irodalom:
Monstre lopás cselédkönyvekkel = Pesti Hírlap, 1917. február 11.
Cselédek bűnszövetsége = Pesti Hírlap, 1917. február 14.
Arcképes cselédkönyveket! = Pesti Hírlap, 1917. február 15.
Bárczyné és az arcképes cselédkönyvek = Pesti Hírlap, 1917. február 16.

Készítette: Kaba Eszter

Cselédek bűnszövetsége.
Pesti Hírlap, 1917. február 14.