Magyarország

„Sok román bankjegyet és francia útlevelet találtak nála” – Antant-kémek Bulgáriában

A hidegháború idején vált fogalommá a „bolgár esernyő”: a bolgár titkosszolgálat és a KGB által közösen kifejlesztett csúcsszerkezet, egy esernyőnek álcázott gyilkos fegyver, amellyel egy tömött pályaudvaron is észrevétlenül lehetett mérget lőni az áldozat – mondjuk egy kellemetlenkedő emigráns – combjába. A „bolgár esernyő” világpremierje az 1978-as londoni Markov-gyilkosság volt, azóta számtalan komolyan vett kémfilmben és komolytalan francia vígjátékban tűnt föl az emblematikus kütyü, amely a köztudatban a rilai kolostor és a tarator után a kémvilágot is hozzákötötte a balkáni országhoz. Pedig Bulgáriában már az első világháború alatt is igen élénk kémtevékenység folyt, amint arról a Magyarország 1916. szeptember 2-i számában beszámolt. Vagy legalábbis nagyon élénk lehetett azoknak a fantáziája, akik minden késsel támadó bolgár földművesben, menekülő sofőrben és német egyenruhában csónakázó légnyomást kapottban egy veszedelmes antant-kémet ismertek föl.

Felhasznált irodalom:
Kémek Bulgáriában = Magyarország, 1916. szeptember 2.

Készítette: Csunderlik Péter

 

Magyarország, 1916. szeptember 2.
Kémek Bulgáriában

Berlin, szeptember 2. (Saját tudósítónktól.) Lindenburg Pál, az ismert író, aki nemrégiben Romániában és Bulgáriában tartózkodott, a „Tägliche Rundschau”-ban elmondja, hogy az utóbbi hetekben Bulgáriában számos kémkedésnek jöttek a nyomára. A kémek többnyire német egyenruhát viseltek. Egy ilyen „német” tiszt Gyurgyevóból Ruszcsukba ment, ahol a katonai parancsnoksághoz kért bebocsáttatást. Különös tisztelet jeléül egy bolgár csendőrt rendeltek melléje kísérőül, akitől azonban az éj sötétjében megugrott. Rögtön intézkedtek a gyanús idegen tiszt kézre kerítése céljából. Egy közeli faluban megállapították, hogy odamenekült, s egy bolgár parasztra, aki fel akarta tartóztatni, késsel támadott rá. A katonai őrjárat végül is lelőtte a kémet. Sok román bankjegyet és francia útlevelet találtak nála.
Ruszcsuknál bolgár katonák német egyenruhában levő embert láttak egy csónakban; igazolásra szólították föl, de minthogy a felszólításra nem válaszolt, lelőtték.
Egy jómódú német kereskedő sofőrje ellen a bolgár hatóságok már régóta gyanúpörrel éltek. A sofőr ezt észrevette s egy szép napon hirtelen kereket oldott. Még arra se volt ideje, hogy iratait magával vigye. Ekkor kitűnt, hogy a sofőr orosz tiszt volt. A napokban pedig három perzsát tartóztattak le, akiknél feltűnően sok pénz volt.