Az Est

Mi is van a virsliben?

Az a dilemma, hogy mit is tartalmaz a virsli és a szafaládé, már az 1900-as évek elején is fejtörést okozott a fogyasztóknak. A feldolgozóipar ekkor már olyan szinten volt, hogy a városi ember a húsgyárak „futószalagon” gyártott – jó, azért a hazai virsligyárak még nem fordi üzemszervezetben működtek – termékeiből is összeállíthatta a reggeli menüjét. Attól még messze voltunk, hogy a fogyasztóvédelem kötelezze a gyártókat a csomagoláson a termékösszetevők százalékos feltüntetésére, így a mechanikusan lehántott húspép, szója, bőrke, csontpép, gyártási szalonna (és egyéb értelmezhetetlen adalékanyag) arányai örökre ismeretlenek maradtak. Olyan fogyasztóvédelmi cikkek azonban már születtek, mint Az Est 1916. április 27-i riportja a budapesti virsliről.  A riportból kiderült, hogy már 1916 táján is – feltehetően a háborútól függetlenül is – manipulálták a szakszerű nevükön „vörös kolbászáruk” tartalmát. Az egyszeri halandó ugyanis azt hinné, a virsliben, párizsiban, krinolinban éppenséggel hús van – míg a valóság az, hogy a háború alatti virsliben bizony nagy adag keményítőt és vizet vásároltak a kolbászfélék rajongói. „Vajon nem egyszerűbb-e, ha a közönség a burgonyát a saját nevén, saját árában szerzi be és nem kolbász formájában és kolbász árában?” – fakadt ki a szerző.
A hamisítási technikák tehát korántsem tekinthetők újaknak. A kolbászgyárban burgonyakeményítőt adtak a húshoz, ami főzés közben jól megszívta magát vízzel. Mindezt persze úgy, hogy ezeket a kérdéseket a főváros – a fogyasztók érdekében – már szabályozta. Többek között azt is, hogy tilos az élelmiszerek festéssel való hamisítása, így az a virslikészítők körében bevett módszer is, miszerint a húst kazánfestékes vízben főzték meg, ami nemcsak direkt módon jelentett veszélyt az egészségre, hanem a száz éve még gyerekcipőben járó modern tartósítás mellett sokkal tovább mutatta frissnek az árut, mint ahogy az a szavatosságát valójában megőrizte.

Felhasznált irodalom:
Dr. S. M.: A budapesti virsliről = Az Est, 1916. április 27.

Készítette: Takács Róbert

Dr. S. M.: A budapesti virsliről. Az Est, 1916. április 27.  
Dr. S. M.: A budapesti virsliről.
Az Est, 1916. április 27.