"A kádernél ült és ül 8 kapitány, mind reumás, nappal botra támaszkodva jár, este ablakon ugrál be és cigány mellett pezsgőzik."

Ezredorvos a tűzvonalban – kiállítás Kemény Gyula katonaorvos hagyatékából

Címkék
kiállítás

A Nagy Háború Blog 2012-ben közölte 28 részletben dr. Kemény Gyulának, a nagyváradi 37. gyalogezredben szolgáló ezredorvosnak az olaszországi harcok idején írott naplóját. A napló 1915. április 28-tól október 31-ig örökíti meg az Isonzó felső folyásánál, Tolmein környékén kialakított hídfő védelme körüli harcokat és a lövészárok hétköznapjait. A napló közreadója, Pintér Tamás bevezetőjében részletesen leírja, miként került a szerb és olasz frontot is megjáró Kemény Gyula hagyatéka a blogot üzemeltető Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány birtokába az iratanyagot kiegészítő fotókkal együtt. Az Alapítvány a 2015 júniusában útjára induló Isonzó Expresszen rendezett kiállítást először ebből a hagyatékból, azóta az anyagot közgyűjteményben nem lehetett látni.

A Politikatörténeti Intézet első világháborús projektjének keretein belül – köszönhetően a Nagy Háború Blog munkatársainak – ismét lehetővé válik, hogy az összegyűjtött anyagot a nagyközönségnek is bemutassuk.

A kiállítás helyszíne:

Politikatörténeti Intézet
1054, Budapest
Alkotmány utca 2.

A kiállítás 2015. november 19. és 2016. január 31. között tekinthető meg, minden hétköznap reggel 8-tól este 19 óráig. A kiállítás hétvégén zárva tart.

Készítette: Kaba Eszter