Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Utazás az élelmiszerek körül

Ma már senki nem lepődik meg azon, ha a lassan minden bokorban megtalálható dietetikusok egymásnak teljesen ellentmondó információkkal bombázzák az átlagpolgárt az „egészséges-e az étel, amit megeszel?” fronton. Míg a szocializmus idején a tojás egészséges mivolta és a vaj kontra margarin ügyben bontakozott ki különösen éles harc a Magyar Konyha hasábjain, addig manapság a cukor és a liszt áll „az enni vagy nem enni” vihar középpontjában. A háború idején egy manapság minden (és mindenki) által egészségesnek elkönyvelt zöldség, nevezetesen a spenót került le a vastartalmú ételek toplistájáról.
A tudomány mai álláspontja szerint 100 gramm spenót 4 mg vasat tartalmaz, tehát a főzelékfélék közül csak a sóska (4,6 mg) és a lencse (5 mg) veri kenterbe, az internetes oldalak szinte kivétel nélkül beválasztják a 10 legjobb vastartalmú étel közé. És hogy mi a helyzet manapság a fejes salátával? A vastartalma ugyan csak 0,9 mg, de C-vitamin tartalma (40 mg) kiugróan magas, és ráadásul egyike a legrégebben termesztett zöldségfélénknek, így együk csak bátran! Különösen nyáridőben, sok balzsamecettel.

Felhasznált irodalom:
Vastartalmú főzelékfélék = Pesti Hírlap, 1915. július 30.

Készítette: Kaba Eszter

Pesti Hírlap, 1915. július 30.
Vastartalmú főzelékfélék

Eddigelé az volt a közhit, hogy a legvasdúsabb főzelékféle a paraj vagy laboda (spinat), amelyet éppen ez okból ajánlottak a vérszegény betegeknek. Dr. Hänsel professzor tudományos vizsgálatai és analyzisei azonban – amiket nemrégiben közölt az Arch. Für physikalische und diärische Terapie című orvosi folyóiratban – azt bizonyítják, hogy ez a régi és nemcsak a laikus, de az orvosi körökben is széltében elterjedt megállapítás és nézet teljességgel helytelen és téves. A tudós professzor ugyanis többrendbeli analyzis és kísérlet kapcsán kétségtelen bizonyossággal megállapította, hogy a paraj vagy laboda (spinat) vasban a legszegényebb tartalmú zöldfőzelék, ellenben a legvasdúsabb a fejes saláta. Sőt a vizsgálatok azt is igazolták, hogy vastartalomra nézve még a burgonya is megelőzi a parajt. A legvasdúsabb zöldségféle tehát – a tudós német professzor megállapítása szerint – a fejes saláta, ezután jön a karalábélevél és ezután sorrendben következnek a télikáposzta, az endívia saláta, a burgonya és csak ezután jön a paraj. A vasnak és egyáltalán az ásványi anyagoknak a táplálkozásban rendkívül fontos szerepe lévén, ez az új fölfedezés, illetve megállapítás bizonyára jelentékenyen módosítja az orvosi rendeletre való dietetikus táplálkozás rendjét és módját is.