Pesti Napló

Újra filmhíradó a pesti mozikban – film- és politikatörténeti kuriózumok

„Rendkívüli érdeklődéssel fogadta a közönség a Pesti Napló hírszolgálatának újítását, a filmriportot, amelyet a budapesti mozgókép-színházak közül immár hét vett fel műsorára: az Uránia és a Mozgókép-Otthon után a Nap, az Est, az Orient, az Eldorádó és a Simplon mozgó” – minderről maga a Pesti Napló adott hírt 1918. szeptember 4-én. Az önreklám szerint az első filmriport egy csempészrazziát mutatott be: „csupa mozgalmas látványosság, amely a háborús életnek rejtelmes érdekességét tárja fel a filmtechnika és az újságcsinálás minden eszközével. A diadalmas sikerű filmriport, a Pesti Napló nagyszerű kezdeményezése hódító útján elindult s legközelebb a főváros minden jobb mozija megszerzi közönségének a módot, hogy a legfrissebb szenzációban gyönyörűségét találhassa.”
A filmhíradó nem volt újdonság, 1913-ban már megpróbálkozott ezzel két újságíró: Fröhlich János és Fodor Aladár. Ők Kino-riport néven készítettek filmriportázsokat. Erről Az Újság 1913. december 9-i moziműsorában is olvashatunk, a Mozgókép-Otthon programajánlójában. Ebben így szerepeltek az alkotók: „Kino-riport (Fröhlich és Fodortól budapesti aktualitások)”.
Fodor és Fröhlich 1913 novemberében alapította a Kino-riport filmvállalatot, amely „elsődleges feladatának nem a játékfilmgyártást tekintette, hanem a napi aktualitások »kino-riportázs« formában való megjelenítését. Elképzelésük és programjuk azt foglalta magába, hogy amint a napi sajtóban a riport, a napi aktuális események ismertetései dominálnak, úgy az általuk képes újságnak, »mozgó-journálnak« nevezett filmszalagon ugyanazt kell nyújtani  közönségnek film formájában.”
Tehát nem a Pesti Napló kezdte a filmhíradókat, de nem véletlen, hogy itt folytatódott a műfaj karrierje: Fodor Aladár ugyanis 1912-ig ennél a lapnál dolgozott, ezután vágott bele a filmkészítésbe, majd ő kezdte 1918-ban szervezni a Pesti Napló filmriportjait, visszatérve korábbi cégéhez. Azonban éppen a projekt indulása előtt Bécsbe utazott, ahol tüdőgyulladásban megbetegedett és meghalt. Így korábbi munkatársa, Fröhlich János vihette tovább az új vállalkozást. Bár már június 24-én beharangozták az új filmhíradókat, de a projekt a haláleset miatt legalább két hetet késett, így nem augusztus végén, hanem szeptember elején kezdték vetíteni a Pesti Napló filmriportjait a mozik.
Az első filmhíradóban a Bécs–Budapest-vasútvonalon, a dunai hajókon és az országhatáron végrehajtott csempészrazziákat mutatták be az alkotók, feltehetően fekete-fehér némafilmen, feliratozással, a bemutatót talán zongorajáték is kísérte. Valószínűleg hetenként készültek a filmriportok. A második héten pedig az első heti film a vidéki mozikba került.
1918 őszén a külső körülmények nem kedveztek a filmriportok készítésének, ugyanakkor éppen a forradalom adott lehetőséget a filmhíradó történelmi jelentőségűvé válására. Az 1918. november 1-jei híradó fontos film lett: ez az őszirózsás forradalom pesti fejleményeit örökítette meg. „A forradalom minden jelentős eseményéről hűséges beszámolóval szolgál a Pesti Napló új filmriportja” – olvashatjuk a beszámolóban. „A köztársaság kikiáltása, Károlyi Mihály, Hock János, Bokányi Dezső és Garami Ernő – amint a néphez beszélnek – egyformán kitűnő mozgófotográfiákon vonulnak el a históriai pillanatokban.” Ez a jelenlegi adatok szerint azonban nemcsak a legfontosabb filmriportázs volt a Pesti Napló részéről, hanem alighanem az utolsó is. A lap november 5-én bejelentette: „háborús rovatunkat megszüntetjük”. Így a Pesti Napló-filmhíradóknak is feltehetően végük szakadt. Ugyanakkor máig fennmaradtak a konkurens, szintén 1918 szeptemberében indult projekt „termékei”, vagyis Az Est filmhíradói (a Pesti Napló később ebbe a lapcsoportba olvadt be), amelyek ma a Filmhíradók Online-on érhetők el.

Felhasznált irodalom:
A Pesti Napló filmriportja = Pesti Napló, 1918. szeptember 4.
Lengyel András: Hatvany Lajos Pesti Naplója (1917-1919) II. Magyar Könyvszemle, 2006/4.
Mozgókép-Otthon.  = Az Újság, 1913. december 9.
Dr. Gaál Éva: Egy újságíró-filmes emlékére. Fodor Aladár 1878-1918 = Magyar Nemzet, 1988. július 21.
A Wekerle-kormány távozóban az utolsó minisztertanácsról = Filmhíradók Online

Készítette: Szegő Iván Miklós

 

Pesti Napló, 1918. szeptember 4.
A Pesti Napló filmriportja

Rendkívüli érdeklődéssel fogadta a közönség a Pesti Napló hírszolgálatának újítását, a filmriportot, amelyet a budapesti mozgókép-színházak közül immár hét vett fel műsorára: az Uránia és a Mozgókép-Otthon után a Nap, az Est, az Orient, az Eldorádó és a Simplon mozgó.  Az első filmriport, amely a csempészrazziát mutatja be, csupa mozgalmas látványosság, amely a háborús életnek rejtelmes érdekességét tárja fel a filmteknika és az újságcsinálás minden eszközével. A diadalmas sikerű filmriport, a Pesti Napló nagyszerű kezdeményezése hódító útján elindult s legközelebb a főváros minden jobb mozija megszerzi közönségének a módot, hogy a legfrissebb szenzációban gyönyörűségét találhassa.