Népszava, 1914

Villamosbalesetek – a karhatalom bevetése sem segített

1918 júliusára a közlekedési helyzet katasztrofálissá vált Budapesten. Az omnibuszok forgalmát már korábban korlátozták, a villamosbalesetek száma elképesztő mértékűre emelkedett a magyar fővárosban. Ennek oka (részben) az volt, hogy a villamos vált a fő közlekedési eszközzé. A balesetek okait sokat vizsgálták, de nyilvánvaló volt: a túlzsúfolt közlekedési eszközökre felpréselődő utasok, a kocsik oldalán csimpaszkodó fiatalok állandó balesetveszélynek voltak kitéve. Amikor egy-egy ilyen szerelvény lassított vagy gyorsított, illetve a megállóba ért, az utasok egy része szándéka ellenére szállt, rosszabb esetben esett le róla.
A hatalmas batyukkal közlekedő, a nélkülöző városba árut hozó vásárosok szintén fokozták a zsúfoltságot és a zűrzavart. Mindennek hatására nem a villamosok számát növelték az illetékesek, amit a Népszava javasolt ekkor, hanem karhatalmat, illetve katonákat vetettek be a szabályszegők ellen. Egy ilyen esetről számolt be a szociáldemokraták lapja 1918. július 25-én: a Bazilika előtt egy 16 éves inas akart felkapaszkodni egy robogó villamosra: „Egy katonai rendőr lerántotta a gyereket a kocsiról, majd bajonettjével bal karján megsebesítette. Azután bevitte a főkapitányságra, ahonnét azonban elbocsátották”.  A lap felidézte, hogy néhány nappal korábban katonákat és csendőröket vezényeltek ki a villamosforgalom ellenőrzésére, és ez ellen az újság akkor is tiltakozott. Szerintük ez az intézkedés csak rontotta a helyzetet és előre jelezték: a karhatalom bevetése brutalitáshoz vezet. „Mert hiszen mindenki ideges, a katonák éppen úgy, mint a közönség. És íme, csakugyan kezdődnek a brutalitások. Jó lenne tán meggondolni hamar ezt a célra amúgy sem vezető dolgot és visszacsinálni. Több kocsi kell! Ez az egyedüli orvosság” – zárta cikkét a Népszava.

Felhasznált irodalom:
Már kezdődik = Népszava, 1918. július 25.

Készítette: Szegő Iván Miklós


Népszava, 1918. július 25.
Már kezdődik

A Bazilika előtt Schiessler István 16 éves inas föl akart kapaszkodni egy robogó villamosra. Egy katonai rendőr lerántotta a gyereket a kocsiról, majd bajonettjével bal karján megsebesítette. Azután bevitte a főkapitányságra, ahonnét azonban elbocsátották. Amikor — alig néhány nappal ezelőtt — katonákat és csendőröket vezényeltek ki a villamosforgalom ellenőrzésére, tiltakoztunk ez ellen és rámutattunk arra, hogy ez csak rosszabbítani fogja, a helyzetet, és ami még kézen fekvőbb veszélye volt ennek az intézkedésnek: brutalitásokra fog vezetni. Mert hiszen mindenki ideges, a katonák éppen úgy, mint a közönség. És íme, csakugyan kezdődnek a brutalitások. Jó lenne tán meggondolni hamar ezt a célra amúgy sem vezető dolgot és visszacsinálni. Több kocsi kell! Ez az egyedüli orvosság.