Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Nyisd ki a szemed és csukd be a szád / Állcsúcson vág a gonosz zsák – vagy inkább a gonoszság?

Címkék
boksz, sport

Nos, ezt nehéz eldönteni a Pesti Hírlap 1915. áprilisi sportrovatát böngészve. Az újságíró mindenesetre nagyobb hangsúlyt fektetett cikkében az újdonsült világbajnok bőrszínére, mint magára a mérkőzésre. Dehogy a történelemmel is foglalkozzunk: a bokszot – szebben fogalmazva: az ökölvívást – az egyik legrégebbi sportágként tartják számon. A görögök az i. e. 10. században már versenyszerűen művelték, i. e. 688-ban – a 23. olimpián – versenyszám lett, bár a szabályai lényegesen eltértek a ma ismertektől. Az olimpiára két kategóriában (felnőtt és ifjúsági) lehetett nevezni, a súlycsoportot nem vették figyelembe a küzdőfelek összesorsolásakor, ami a görögöknél már bevett cserépszavazás mintájára történt (a cserepekre betűket véstek fel, az azonos betűt húzók alkottak egy párost). A mérkőzést tekintve: nem volt kijelölt küzdőtér és a menetidő is ismeretlen fogalomnak számított. A párharc – mai kategóriával élve – a kiütésig vagy addig tartott, amíg valamelyik fél a küzdelmet (magától) fel nem adta.
Az ókori sportkultúrának véget vető középkor az ökölvívásnak sem kedvezett: a kor eszményei a lovagok voltak, akik fegyverrel, és nem puszta kézzel vívták küzdelmeiket.
A sportág a 17. században indult újra virágzásnak, az első nemzetközi bokszmérkőzést 1725-ben rendezték Londonban, a század végén (1790-ben) megjelent az első bokszmagazin (Boxing Reviewed), 1867-ben pedig kiadták az első szabálykönyvet – lényegében ez adja a most bevett szabályok alapjait.
A cikkben emlegetett John Lawrence Sullivan, a „Vasember” (aki nem mellesleg papnövendékből lett bádogos, majd baseballjátékos) világbajnoki címének a legenda szerint Oscar Wilde és Jesse James egyaránt fül- és szemtanúja volt. Őt 1892-ben váltották a „trónon” – nem más, mint egy korábbi bankpénztáros. A sort még hosszan lehetne folytatni, de térjünk vissza a fekete-fehér harchoz. Jack Johnson volt az első fekete bőrű nehézsúlyú világbajnok 1908 és 1915 között. Ghánai származású, szülei rabszolgák voltak – így nem csoda, hogy a „fehér amerikaiak” nem fogadták kitörő örömmel 1908-as győzelmét. Nem mintha igyekezett volna elnyerni a közönség szeretetét: elvált fekete feleségétől és egy fehér bőrű nőt vett el, aki később öngyilkos lett – és Johnson újra megnősült: ezúttal egy tizenéves fehér lány volt a választottja… Magánéleti botrányaitól eltekintve sem lehetett volna az amerikai közönség kedvence, hiszen a faji megkülönböztetés ellen Martin Luther King is hiába küzdött az ötvenes évek közepén – majd negyven évvel történetünk után.

Készítette: Kaba Eszter

Legyőzték a bokszolás világbajnokát = Pesti Hírlap, 1915. április 9.

Cowby J. Willard az új bajnok.
Havannából jelentik, hogy ott hétfőn folyt le Jack Johnson, az eddigi világbajnok és fehér kihívója, Cowby J. Willard közti ökölvívó-küzdelem, melyre az egész országból érkeztek érdeklődök. Roskadásig telt nézőtér közepette kezdődött meg a mérkőzés. Johnson az első kilenc menetben fölényben volt, de ekkor Willard vette át a támadó szerepét, amit a közönség óriási ovációval fogadott. A tömeg magából kikelve ordította: „Üsd le a fekete kutyát!” Ez azonban nem volt könnyű feladat s Willardnak csak a 26. menetben sikerült egy hirtelen ütéssel leütni (knock out) a néger exvilágbajnokot. Az extázisban lévő közönség vállain hordozta körül Willardot, aki a hegemóniát a fehér fajnak visszaszerezte.

*

Jack Johnson, aki Budapesten is vendégszerepelt, 1908 óta volt a bokszoló világbajnokság birtokosa, amikor Sidney-ben az amerikai Tommy Burns-t legyőzte. Az a tény, hogy egy négernek sikerült elnyerni a világbajnokságot, Amerikában nagy izgalmat szült és mindent elkövettek, hogy Johnsonnak méltó partnert állítsanak. Az egykori bajnok, Jeffries 1910-ben vállalkozott reá, hogy felveszi a kesztyűt Johnson ellen, s óriási előkészületek után meg is történt a meccs Renóban, egy kis kaliforniai városkában 18000 néző előtt. A fiatal, ruganyos néger azonban könnyen bánt el az öreg Jeffries-zel s állandó fölény után a 15. menetben knock out-olta. A néger sikere, mely pénzben (díjakban, fogadásokban és mozifelvételekben is) tekintélyes összeget jelentett, több mint egymillió dollárt, mély benyomást keltett Amerikában s azóta az egész bokszoló fiatalság előtt egy cél lebegett, a fehér faj reputációjának visszaállítása. Johnson sokáig kitért a kihívások elől, míg végre elfogyott a pénze, s kénytelen volt eleget tenni a fiatal s alig ismert Willard kihívásának, mely azután véget vetett Johnson világhírének.

*

A bokszoló világbajnokságért 1880 óta folynak a mérkőzések. Az eddigi világbajnokok a következők: John L. Sullivan, James J. Corbett, Robert Fitzsimons, James J. Jeffries, Tommy Burns, Jack Johnson és most Cowby J. Willard.