Az Est

Győzelem vagy vereség: nincs más választás – írta a londoni Times

1918 tavaszán a német hadsereg utolsó támadássorozatát indította az antant ellen. Az első nagy rohamnak, a március 21-én induló „Michael” vagy „Szent Mihály” offenzívának volt még talán a legnagyobb esélye, hogy tényleg térdre kényszerítse a nyugati hatalmakat, de ez az esély gyorsan elillant. Az április 9-én megindult második, Georgette nevű német csapás, akárcsak a Michael, szintén az angolokra (és részben a portugálokra) koncentrált. A stratégiai cél itt is az angol erők megsemmisítése, bekerítése volt. Ezek az ütközetek nem jártak már tényleges területi nyereséggel a németek számára, viszont az összecsapások komoly véráldozatokat követeltek: 86 ezer katonát veszített a német hadsereg.
Németország ekkor már utolsó tartalékait vetette be, és miután márciusban nem tudta békére kényszeríteni az antantot, áprilisban inkább a La Manche-csatorna kikötővárosait próbálta megtámadni. A hónap végére kiderült: ez az akció is sikertelen volt.
A londoni The Times jól látta ekkor a helyzetet: „Megkezdődött a döntő küzdelem a La Manche-csatorna és kikötőinek birtokáért. Ez a harc talán egész nyáron át fog tartani. Nincs más választás számunkra, mint vagy győzni, vagy vereséget szenvedni.” Minderről Az Est 1918. május elsején számolt be. Ma már tudjuk: tényleg ezen az offenzíva-sorozaton múlott a német győzelem, pontosabban ekkor derült ki, hogy esély sincs a győzelemre, ugyanakkor a harcok nem nyárig, hanem ősz elejéig tartottak, amikor a német hadsereg vereséget szenvedett a nyugati fronton.

Felhasznált irodalom:
Döntő küzdelem a La Manche-csatorna kikötőiért = Az Est, 1918. május 1.
Galántai József: Az első világháború. Budapest, 1980.

Készítette: Szegő Iván Miklós

Az Est, 1918. május 1.
Döntő küzdelem a La Manche-csatorna kikötőiért

Genf, április 30. (Az Est tudósítójának távirata)
A flandriai csatatérről jelenti a párizsi Le Journal haditudósítója: A francia közvéleményt ne rémítse meg Ypern kiürítése. A szövetséges hadvezetőség minden intézkedést megtett a Calais—Dünkirchen vonal védelmére. A legfontosabb feladat most a belga hadsereg megmentése, amely válságos helyzetben van.
A londoni The Times e heti harctéri tudósításában így ír: Megkezdődött a döntő küzdelem a La Manche-csatorna és kikötőinek birtokáért. Ez a harc talán egész nyáron át fog tartani. Nincs más választás számunkra, mint vagy győzni, vagy vereséget szenvedni.