Az Est

A miniszterelnök darabja a színházban

Ernst Wilhelm Engelhardt Seidler jómódú polgárcsalád leszármazottjaként tisztes minisztériumi karriert futott be, hogy 1917-ben elérjen pályája csúcsára: osztrák miniszterelnökké nevezzék ki és bemutassák színdarabját a bécsi Deutsches Volkstheaterben. A Schwechatban született, jogi és közigazgatási végzettségű Seidler egy belpolitikai patthelyzetben kompromisszumos jelöltként lett 1917 júniusában a Lajtán túli területek miniszterelnöke. Seidler, aki ekkor már – 1916-ban történt nemesítése nyomán – a von Feuchtenegg utótagot is viselte nevében, szorgalmasan tanult és lépkedett előre a szamárlétrán a földművelésügyi minisztériumban 1900 és 1917 között. A vízügyi kérdésekben szakértővé avanzsáló hivatalnok mindössze 23 napig vezette az agrártárcát Heinrich Clam-Martinic kormányában, amikor utóbbi lemondásra kényszerült. A kormányzás – a megoldatlan és megoldhatatlan nemzetiségi ellentétek által sújtott Ciszlajtániában – az alkotmányreform terhével együtt Seidler „ölébe hullott”.
Bár Seidler vízjogi traktátusai nemigen hordozták az ígéretet, hogy tömegeket vonzanak a színházakba, a bécsi pletykák szerint az újdonsült miniszterelnök elszánta magát a közönség meghódítására és Wilhelm Engelhardt álnéven színdarabot írt. A tűzön és vason át című drámát 1917. december 1-jén mutatták be. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az irodalmi kitérőt állítólag Seidler még évekkel korábban, a világháború kitörése előtt, derék minisztériumi osztályvezető korában követte el.
Érdekes módon Az Estben már a bemutatót megelőző napon megjelent a szerzőség cáfolata, 4-én a lap azonban (újra) közölte a minden bizonnyal helytálló császárvárosi pletykákat. Bár Seidler e darabjával nem vonult be a tankönyvekbe, lánya, az 1917-ben mindössze 18 éves Alma Seidler sikeresnek bizonyult a színház világában, hiszen 1918-tól a bécsi Burgtheater társulatának volt a tagja, később számos darabban és filmben szerepelt.

Felhasznált irodalom:
Az osztrák miniszterelnök színdarabja = Az Est, 1917. december 4.
Niemand geringer als… = Die Fackel, 1918. május 23.

Készítette: Takács Róbert

Az osztrák miniszterelnök színdarabja.
Az Est, 1917. december 4.