Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Új évadát Suzanne Grandais-val nyitotta az Uránia (mozgókép)színház

Új évadot kezdett 1918 augusztusának közepén az Uránia mozi, amelyet akkor még színháznak neveztek, pontosabban a mozgóképszínházak közé soroltak be. A műsor összeállítása állítólag komoly összegeket emésztett fel, bár a Pesti Hírlapnak ezt az értesülését árnyalja, hogy egy olyan filmmel kezdte az Uránia az évadot, amelyet korábban már bemutattak Budapesten – akkor nagy visszhangot keltettek a benne lévő, az adott korban különlegesnek számító technikai megoldások. A dán rendező, Alfred Lind filmjéről van szó, amely Magyarországon Haláljockey néven futott. Lind Dánián kívül több országban, így például Németországban is dolgozott, de a Haláljockey-t történetesen Olaszországban forgatta, 1915-ben, Jockey della morte címen.
Száz év távlatából Lindnél talán jobban ismert a női szereplő, Suzanne Grandais neve. A francia színésznő „húzónév” volt a korban, 1918 márciusában például az Uránia tavaszi programjában is szerepelt egy filmje. Akkor a Világ nem győzött áradozni Grandais-ről: „a legszebb párizsi művésznő”, a „legnagyobbak közül való”, a „filmművészet legnagyobbja”, a „világhírtől övezett igazi sztár” – írta a lap. „Szépsége és ifjúsága pedig oly kiegészítő része ennek a ritka filmtüneménynek, amely érthetővé teszi világhírét”.
A Pesti Hírlap valamivel visszafogottabb volt augusztus 15-én, és egyszerűen csak „bájos filmművésznőnek” titulálta Grandais-t, akinek az Éjféli párbaj című új filmjét mutatta be az Uránia. A színésznő nem sokkal élte túl az első világháborút: a némafilmek csillaga egy autóbalesetben hunyt el. A korban őt tartották a francia Mary Pickfordnak, akit szintén szépsége miatt dicsértek. Az amerikai Pickford nem csupán szép volt, hanem üzleti és színészi tehetsége is kiemelkedett a színészek közül: ő kapta az első hangosfilmeknek járó Oscar-díjak egyikét másfél évtizeddel később, és multimilliomos is lett szerepeiből. Már az első világháború alatt is kihasználta tehetségét, heti 2000 dollárt keresett 1915-ben, és ilyen értelemben is az első filmsztárrá vált. Később ő alapította a United Artist nevű filmvállalatot második férjével, Douglas Fairbanksszel, D. W. Griffith-szel és Charlie Chaplinnel együtt 1919-ben.

Felhasznált irodalom:
Megnyílik az Uránia-színház = Pesti Hírlap, 1918. augusztus 15. Susanne Grandais. (Az Uránia premierje) = Világ, 1918. március 10.

Készítette: Szegő Iván Miklós


Pesti Hírlap, 1918. augusztus 15.
Megnyílik az Uránia-színház

Szombaton, 17-én kezdi meg új színházi évadját az Uránia. Műsorai, melyeket hihetetlenül magas áron tudott csak lekötni a nyár folyamán, a filmgyártásnak egész sor legművészibb, de egyben legérdekfeszítőbb termékeit hozzák a közönség elé. Mindjárt az első héten a világhírű Lindnek, a pazar eszközökkel dolgozó dán rendezőnek, reprezentatív produkciója, a Haláljockey kerül vászonra, reprízképpen. Ez a film évekkel ezelőtt már igen sokat beszéltetett magáról egész Budapesten, amennyiben cselekménye nem más, mint a filmgyártás lehetőségeinek határán mozgó jelenetek gyűjteménye. Ezzel a filmmel együtt szerepel műsoron a bájos filmművésznővel, Susanne Grandais-val a főszerepben egy, a főúri világ érzéki életéből kiragadott regény, Éjféli párbaj címmel. Az előadások 5, 7 és 9 órakor kezdődnek.