Címke: USA

Hoover, az élelmiszerdiktátor

„Amerika kinevezte a világ élelmezési diktátorát” – hirdette Az Est 1917 májusában. A pozíciót nem más foglalta el, mint Herbert Hoover, aki később, pont a nagy gazdasági válság idején, 1929 és 1933 között lett az Egyesült Államok elnöke. Az azért túlzás, hogy Hoover a világ élelmezési diktátorává

Indiánok az európai háborúban

Kahn Európába küldi az indiánokat – hirdette Az Est 1917 májusának elején, egy hónappal az USA hadba lépése után. Tegyük hozzá, az USA ekkor a Monarchiával még nem állt hadban – az amerikai hadüzenetre csak decemberben került sor –, bár a két ország között már megszakadt a diplomáciai kapcsolat.

Út az USA hadba lépéséhez – ahogy a magyar olvasók látták

1917 tavaszán a Nagy Háború egy újabb kontinenssel bővült, így teljessé vált a világháborús világ. Az USA a háború első éveiben igyekezett valóban semleges maradni, ám 1917-re az amerikai közvéleményben már a németellenes érzelmek kerültek előtérbe.

Amikor New York még republikánus volt…

Az 1916-os amerikai elnökválasztást legalább olyan intenzív figyelemmel kísérték Európából, mint a 2016-os párját. A háború dúlta kontinens lakói és a hadviselő felek tisztában voltak az Egyesült Államok jelentőségével, és azzal is, hogy az ország szerepvállalása döntő befolyással lehet a küzdelem kimenetelére.

Pacifista győzelem az Egyesült Államokban

Az amerikai elnökválasztást kiemelt figyelemmel kísérte a központi hatalmak sajtója, hiszen annak kimenetele jelentősen befolyásolta az USA hadba lépésének esélyeit is. A Pesti Napló leplezetlenül a hivatalban lévő Woodrow Wilson bukását remélte – hiába. Ha a lap szerkesztői a jövőbe láttak volna,