Címke: karácsony

104 éve ugyanott – Rózsavölgyi és a Jingle Bells

A Rózsavölgyi Zeneműboltot a budapesti Szervita téren minden operabarát ismeri. A céget 1850-ben alapította a zeneszerző Rózsavölgyi Márk fia, Gyula és társa, Grinzweil Norbert. Az üzlet hamar virágzásnak indult, a cég 1883-ban megkapta a „Császári és királyi udvari mű- és hangjegy-kereskedői” címet

Karácsony a hadifogságban

Rendhagyó ünnepi írásunkban néhány naplórészletet olvashatnak az oroszországi fogolytáborokban töltött karácsonyokról: Adamik Pál őrmester és Kohányi Kálmán tartalékos zászlós írásaiból.

Pesti Hírlap, 1914

A karácsonyfa csodája

A karácsonyfa-állítás német eredetű szokása a 17. században terjedt el, a hagyomány Luther alakjához kapcsolja az első fa állításának történetét. Magyarországon a 19. század eleji naplóbejegyzések – így többek között báró Podmaniczky Frigyesé – számolnak be először a

Karácsonyi üdvözletek

2014 karácsonyi időszakában facebook-követőink  egy adventi játékon vehettek részt. Az alábbi galériában a 24 kérdést és a helyes válaszokat gyűjtöttük össze egy csokorba. 

Pesti Hírlap, 1914

Mákos patkó vagy alkohol? Karácsonyi meglepetés frontharcosoknak

A fantázia előre megfesti a harctéri karácsony képét Verescsagin stílusában: vaskos, lomha fehér hólepel födi a vidéket, fekete hollók keringélnek az ólmos levegőben, a hótakaró alól a pusztaságban csak egy-egy szurony látszik ki, vagy törött ágyúkerék s egy kidőlt paripa égnek meredő lába.”