Címke: cenzúra

A szigorú cenzúra mint fegyelmezési eszköz?!

Az igazságügy-miniszter előzetes cenzúra alá helyezte a Népszavát” – olvashatjuk a kronológiában, 1917. április 11-i dátummal. Utóbbi rögtön némi meglepetést kelt: miért, korábban, 1914 nyara óta nem volt cenzúra alatt a Népszava? Nem számolt be a lap gyakran arról, hogyan küzd a cenzúrával, mely cikkeit, cikkrészleteit törölték a cenzorok?

Vajon melyik „a világ legreakciósabb állama” az orosz forradalom után?

S ezt a cikket csak azért írtuk, hogy […] megdicsérjük Tisza Istvánnak bölcs, megfontolt és a nép kívánságaihoz alkalmazkodó politikáját, amely nem olyan hebehurgya és kapkodó, mint ezeknek az ebadta orosz revolucionistáknak nagy fölfordulása.” – ezzel zárult a Népszava vezércikke 1917. március 27-én.

Mit üzen március 15-e?

Hogyan emlékeztek az 1848-as eseményekre a Nagy Háború második évében, 1916 márciusában Magyarországon? Az ünnepi újságcikkekből most a szociáldemokraták értékelését mutatjuk be.
A Népszavában csak március 21-én jelent meg vezércikk az 1848-as „nagy márciusról”,

Globalizáció előtt

A hadifoglyok a nemzetközi egyezmények értelmében jogosultak voltak arra, hogy levelezzenek hozzátartozóikkal. Ezek persze nem kerülhették el a katonai cenzúrát, akár az érkező, akár a foglyok által küldött levelekről volt szó.